Български

Фондация „ Изкуството през вековете”

Китай - родината на свещите.

  • 28/04/2016 10:16
  • |
  • 0 коментара
Най-старите данни за свещи датират от ....
1

Китай – родината на свещите .

 

   Най –  старите запазени свещи са в Китай от около 200 години преди новата ера. Античните свещи  били  направени от животинска мазнина , в Европа от растителна мазнина и лой, а в средновековна Италия -  от пчелен восък.

През 13 век свещите се превръщат в мода в Англия и Франция.Производителите ходели от къща на къща да правят свещи и да ги продават в малки магазини. Сместа от пчелен восък и основа от животинска мазнина горяла чисто, без да дими и миришела по-добре, но пък била по-скъпа суровина. Затова свещите от пчелен восък се използвали само за църковни церемонии.

Производството на свещи датира от средата на 19 век. През 1834 година Джоузеф Морган от Манчестър - Англия, патентова машина за изработване на свещи. Тя позволявава непрекъснато производство на свещи в калъп чрез използването на пластични цилиндрични  форми. Това  спомагало да се произвеждат до 1500 свещи на час.По този начин свещите  се певърнали  в по-лесно достъпен предмет за потребление за хората.

 През 1850 година Джеймс Йонг успява да дистилира парафин от каменни въглища и развива търговска линия на производство. Парафина бил по-евтиния вариант на производсво на свещи с високо качество. Той бил бял и горял чисто без дим.Не изпускал неприятна миризма , както лоените свещи.

            В края на 19 век Price's Candles – Лондон била най – големият производител на свещи в света. През 1830 година собственикът на компанията Уилям Уилсън  създава техника за дестилиране и било възможно да се произвеждат свещи в широк обсег от материали , включващи подкожна мазнина, костна мазнина, рибно масло и индустриални масла.Въпреки напредъка в производството на свещи, индустрията се стремяла  към по- висши методи на осветление и  през 1879 година се изобретяват крушките и лампите .  От този момент нататък, свещите се превръщат повече в декоративен продукт.

 

Contact Us 

 Tel: + 359 879136678

   Email:

ancient.carvingart@gmail.com

      plovdivbien.art@gmail.com

 

Follow Us

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
© 2020 - 2022 Всички права запазени