Български

Фондация „ Изкуството през вековете”

ФЕСТИВАЛЪТ НА СВЕЩИТЕ В ТАЙЛАНД

  • 17/04/2020 14:21
  • |
  • 0 коментара
UBON RATCHATHANI CANDLE FESTIVAL – ФЕСТИВАЛЪТ НА СВЕЩИТЕ В ТАЙЛАНД.
1

UBON RATCHATHANI CANDLE FESTIVAL – ФЕСТИВАЛЪТ НА СВЕЩИТЕ В ТАЙЛАНД

Тайландската дума „phansa”( фанса) се отнася за периода от 3 месеца по време на дъждовния сезон , през който  будистките монаси били задължавани да стоят в  един определен храм. Причината, поради която те трябвало да стоят само в него е , че  този период от време съвпада  със сезона за засаждане на ориз.   Ако  монасите пътешествали  по това време, имало  вероятност да настъпят оризовите кълнове по земята и да ги погубят. Буда заповядал  на монасите да прекратят поклоненията си през тримесечния дъжовен период и  да останат в избрания от тях храм.

 „Khao phansa”( отстъпления на дъжда) e първият ден от намаляващата луна от 8-ия месец на лунния календар  (м.Юли ) и продължава 3 месеца,  като последния ден от този период се нарича  „Ork Phansa Day”. През целия този период будистките монаси  учели   и особено обичали да четат. Най- доброто  време  за четене и запаметяване било  това  през нощта, когато е тихо , спокойно и по-лесно за концентрация. В миналото , когато не е имало електричество, монасите са използвали светлината от свещите за  четене. Когато жителите  на близките общности  разбрали за това, те започнали да произвеждат свещи , които подарявали на монасите  в първия ден на  „Khao phansa”  и получавали  от тях  благословия  за здраве , щастие и светъл живот. С други думи , те получавали   благословия за  мъдрост и знания . Подаряването на свещи на монасите по време на Khao Phansa Day е древен будистки обичай, който продължава и в наши дни.

 Хората на град Ubon Ratchathani  били  същите като другите будисти. По време на  Khao Phansa Day, те също подарявали свещи на монасите. В миналото , когато било невъзможно да се купят готови свещи, хората използвали пчелен восък.Подаряването на свещи на монасите  не е включвало парад и състезание за най-хубава свещ, както се празнува в наши дни, а само поднасянето на свещи с други дарове и получаването на благословия.  Когато внукът на краля  Rama V, Prince Sappasittiprasong , е провъзгласен за управляващ  на град Ubon Ratchathani,  фестивалът на свещи се състоял от всеобщо производство на свещи от селяните във всяка общност .  Всяко село било съставано от  по- малки общности. Пчелният восък се събирал , разтапял и изливал в различни калъпи. След това тези свещи били красиво декорирани и поставяни на носилки , които се включвали в парада, който се изнасял  пред кметсвото. В края на празника ,  принцът давал награда  за най-красива свещ.

Как се правели свещите....Някои  общности използвали за калъпи  стъбла от бамбук , в които се изливали свещи , а други използвали  стебла от  бананови  дръвчета  . Външната визия на  свещите била  без декоративен карвинг. Те се декорирали с ленти от цветна хартия. След много години хората започнали да изливат малки восъчни фигурки, които залепвали за основната свещ като декорация. Чрез тази техника се създавали много по-красиви свещи, отколкото с хартиени ленти. Дълги  години била използвана само тази техника, така че ако някой искал да спечели първо място, трябвало да измисли нова техника и визия на свещите.

Така се появява  карвингът като дизайн на свещи  и  общностите, които са го използвали са  имали по-голяма вероятност да  спечелят състезанието.  По онова  време е имало само два дизайна – свещи със залепени фигури от пчелен восък и карвинг свещи.

Днес  фестивалът на свещи се празнува не само в провиницията  Ubon Ratchathani , а в цялата страна. Той е част от туристическата индустрия и представлява забележителна  атракция за чуждестранните туристи  , които посещават Тайланд.

Contact Us 

 Tel: + 359 879136678

   Email:

ancient.carvingart@gmail.com

      plovdivbien.art@gmail.com

 

Follow Us

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
© 2020 - 2022 Всички права запазени